Reális Kritika

Reális Kritika

Mindennapi veszélyhelyzet

2021. szeptember 25. - LE

Hogy azoknál a parkolóknál nem történik gyakorta koccanás vagy komolyabb baleset, amelyek közelében szuper- vagy hipermarket üzemel, nem Isteni csoda következménye, hanem azoknak az autósoknak köszönhető, akik önvédelemből nem élnek elsőbbségi jogukkal, amely a szabályok szerint megilletné őket.

Tipikus példa a szombathelyi Stromfeld lakótelepi nagy parkoló, ahol a szomszédos szupermarkettől az elkerülő úti körforgalom irányába egyenes út vezet a parkolón keresztül. Igen ám, de a parkolóból kiinduló kocsiknak elsőbbségadás kötelező tábla híján, a jobbkézszabály alapján elsőbbségük van (lenne) az üzlet irányából egyenesen haladókkal szemben. Amit tíz gépkocsivezetőből kilenc egészen biztosan nem ad meg nekik, abban a hitben élve, hogy parkolóból kihajtás esetén nem érvényes a jobbkézszabály, így nekik van elsőbbségük, nem kis balesetveszélyt szülve ezzel. Néhány begyöpösödött agyú pilóta még azokat fenyegeti, akik – élve elsőbbségi jogukkal – ki mernek hajtani eléje.

Egy nagy tapasztalatú gépjárművezető oktató elmondta, hogy ő maga is nagyon vigyáz az ilyen parkolóknál, mert tudja, hogy a legtöbb autós rutinból közlekedik, s nekik az egyenesen haladás egyben elsőbbséget is jelent. Úgy tűnik, hogy ebben a helyzetben a szokásjog felülírta a szabályokat. Éppen ezért lenne megnyugtató megoldás, ha ilyen kereszteződéseknél kitennének egy elsőbbségadás kötelező táblát, még akkor is, ha ezzel az eddigi jobbkézszabály élvezők kihajtás szempontjából hátrányba kerülnének. Személyi és anyagi biztonság szempontjából azonban csak nyerhetnek rajta.            

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://realiskritika.blog.hu/api/trackback/id/tr9116700132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása